Opskrifter på godt håndbryg

Opskrifter på godt håndbryg

Opskrifter på bryg fra HAVDRUPØL

Ovenstående opskrifter kan frit downloades og benyttes af håndbryggere uden vederlag. Dog må opskrifterne IKKE benyttes af kommercielle bryggerier uden forudgående aftale om vederlag til undertegnede Jan-Ulrik Hansen. Ophavsretten til opskrifterne tilhører Jan-Ulrik Hansen.

Håndbryggertips

Som når der skal laves mad, bage brød eller kage, er det altid en stor hjælp at have en opskrift at holde sig til, hvis ikke lige man er gourmet-kok og kan fremtrylle de mest lækre produkter kun på baggrund af ens erfaringer. Det samme gør sig gældende for håndbrygning af øl.

Efter at have afprøvet adskillige færdigpakket all-grain kits der kan købes hos mange forhandlere af brygudstyr (f.eks. Maltbazaren.dk, Brygladen.dk, Brygforretningen.dk eller lign.), så laver jeg nu udelukkende mine egne opskrifter, da jeg synes at have fået så meget styr på processerne og de tekniske elementer i brygningen.

Mine egne opskrifter tager ofte udgangspunkt i opskrifter fra andre dygtige og anerkendte bryggere. Jeg former herefter opskrifterne til at ramme præcis den smag, farve, bitterhed og alkohol som jeg selv ønsker. Efter at have brygget 60 bryg lavet på mine egne opskrifter, synes jeg selv, at have fået ret godt styr på opskriftssammensætningen.

På internettet kan man finde tusindvis af opskrifter på ølbrygning. Mit helt klare råd er, at holde sig til opskrifter fra velanskrevne bryggere eller mikrobryggerier der deler deres viden med os. Der findes masser af bøger med opskrifter på både dansk og engelsk. Jeg selv vil anbefale Euan Ferguson "Håndbryg" med opskrifter fra både Mikkeller, Brewdog og Brooklyn. Hvis du vil bruge en opskrift fra internettet, kan jeg anbefale at vælger fra en af følgende hjemmesider:

Brewers Friend (engelsk)

Beer Receipes (engelsk)

Homebrewtalk (engelsk)

Beercalc (dansk)

Beersmith (engelsk)

Også skotske "Brewdog" har udgivet en bog med deres opskrifter, som man kan downloade frit:

En typisk opskrift på øl beskriver følgende elementer til brygning af øl:

* Malttyper og mængde

* Humletyper, mængde og tidspunkter

* Gærtyper * Mæsketemperatur og -tid

* Evt. andre ingredienser

* Forventet alkohol%

* Gæringstid og -temperatur

Eksempel på en standard-opskrift for ”Pale Ale” – 20 liter

5kg Pale Ale Malt

Wyeast 1056 gær

Mæskning: 60 min ved 65 grader

Kogning: 60 min i alt (tilsat humle i følgende tidsintervaller): 25g Cascade humle (60 min) 25g Cascade humle (15 min) 25g Cascade humle (5 min)

Nedkøles til 20 grader og Wyeast 1056 gær tilsættes

Gærer i 21 dage ved 20 grader på gærspand

Øllet tappes efterfølgende på flasker, som opbevares i 14 dage ved 20 grader for at oparbejde karbonering

Øllet modner efterfølgende på flaske i 14 dage til flere måneder ved omkring 10 grader

Forventet OG (Original Gravity): 1.048 – 1.050

Forventet FG (Final Gravity): 1.012 – 1.013

Forventet alkohol: 4,8 – 4,9%

Modsat vinproduktion, kan ølopskriften formes og tilrettelægges helt efter eget ønske og smag.

Som eksempel benytter Brewdog fra Skotland til brygning af IPA (India Pale Ale); 2 malttyper (pale ale og caramalt) samt ikke mindre end 5 forskellige humletyper eller som københavnske ”To Øl”, der til deres ”Black Ball Porter” benytter ikke mindre end 7 forskellige malte, 3 forskellige humletyper samt demerara-sukker.

God fornøjelse!

Spændende ølopskrifter

Spændende ølopskrifter

Eksempel på hjemmeside med brygopskrifter - www.beercalc.org

Eksempel på hjemmeside med brygopskrifter - www.beercalc.org